06-41369238

Zelfkennis als basis voor een relatie?

Dit keer ben ik gevraagd om voor CHANGE te schrijven over vervulling in relaties. Nou dat komt goed, want ik heb daar wel wat over te delen. Ik kwam zo’n twee jaar geleden tot de schokkende conclusie dat ik niet meer gelukkig was in m’n huwelijk met de vader van m’n zoon. Helaas moest ik er iemand anders voor tegenkomen (wat cliché), die me wakker schudde, maar goed, dat was kennelijk nodig.

Natuurlijk viel het me op dat ik steeds vaker aan het mopperen was over hem tegen m’n vriendinnen. Natuurlijk kwam ik erachter dat ik het helemaal nooit meer over m’n man had terwijl ik me voorstelde tijdens lezingen (dat deed ik eerst wel). Natuurlijk miste ik van alles… maar ja, ik had geleerd dat je niet alles in één persoon kunt vinden. Er zijn dus altijd dingen die je mist, bij wie dan ook, dat was m’n overtuiging. Daar had ik me bij neergelegd.

Nou ja, dan ga ik niet met hem naar de sauna of naar toneel, dan heb ik maar geen eindeloze gesprekken over het leven met hem, dan laat hij op een andere manier dan ik blijken dat ie van me houdt, dat kan toch allemaal?

Het bleek echter zo te zijn dat ik cruciale dingen miste. Ik wist het niet. Ik had alles weggeredeneerd. Tot ik gewoonweg BAM geraakt werd door de ‘wakkermaker’. Hij liet me precies dát voelen wat ik miste. Bizar. Ik voelde me in één klap anders. Ik moest wel eerlijk zijn naar mezelf. Ik kon niet meer op de oude voet verder. De ‘wakkermaker’ bleek overigens niet ‘mijn’ man te zijn, dat wist ik vrij snel. Geen punt. Ik was wakker. En daar ging het om.

Ik ging op ontdekkingsreis in mezelf, want wat had ik gemist? En nog belangrijker: wat heb ik nodig om wél vervuld te raken in een relatie? Hoe hou ik m’n liefdestank vol? Want op dat moment was ie echt leeg. Ik vond 3 dingen waar je flink op kunt matchen én mismatchen: je doel in het leven, je eigenschappen en je liefdestaal.

Doel in het leven
Ik ben op zoek gegaan naar m’n doel in het leven. Dat van mij is groeien, persoonlijk groeien. Daar ben ik dan ook dagelijks mee bezig in m’n werk én m’n leven. Mezelf vrij maken van alles wat me beperkt, dat is voor mij groei. Het is bijzonder fijn als je matcht of dat je op z’n minst elkaar kunt volgen danwel respecteren.

Eigenschappen
Ook bleek het voor mij heel belangrijk om te matchen op essentiële eigenschappen, dat maakt dat je elkaar zoveel makkelijker begrijpt. Voor mij bleken kwetsbaar en open durven zijn, bereid zijn met jezelf aan de slag te gaan en open-minded in het leven staan, van essentieel belang. Natuurlijk kun je verder heel anders zijn, maar je hebt een basis nodig met elkaar. Ik zeg altijd: ‘je hebt genoeg overeenkomsten nodig om de verschillen te waarderen’. Dit geldt trouwens ook voor andere relaties 😉

Liefdetalen
Daarbij heb ik menig boek over de liefde en relaties verslonden. Zo las ik onder andere ‘De 5 talen van de liefde’, wat me veel inzicht gaf. M’n ex en ik spraken letterlijk een andere liefdestaal kwam ik achter. Kort gezegd zijn er volgens Gary Chapman 5 talen: dienen, cadeautjes geven, samenzijn, positieve woorden en aanraking. Iedereen spreekt alle talen en heeft ze ook nodig, maar er is er altijd één die de overhand heeft. Voor m’n ex was dat dienen. Hij diende mij (hij deed van alles) en daarmee liet hij z’n liefde blijken. En het werkt zo dat iemand in diezelfde taal ‘aangesproken’ wil worden, want dan voelt hij/zij jouw liefde. Nou je raadt het al: ik bleek niet zo dienend. Mijn overheersende talen zijn totaal anders: ik hou vooral van aanraking, samenzijn, en aanraking.

Je begrijpt dat ik bij het aangaan van nieuwe relaties dus op een totaal andere manier ben gaan kijken. Met succes én een hoop ervaring rijker met hoe het niet werkt. Want ik heb flink wat gedate en heb vorig jaar een korte relatie gehad die gestrand is omdat ik mezelf nog niet goed genoeg kende! Zelfkennis is wat mij betreft overal de basis voor, dus ook voor een fijne relatie. Hoe weet je anders wat jij nodig hebt?

Op dit moment woon ik samen met m’n nieuwe vriend, we kennen elkaar op dit moment zo’n maand of 8. En we klikken als een dolle. Op alle bovengenoemde punten. Daarom kochten we ook na 2 maanden samen een huis. Zijn we samen in het diepe gesprongen. Vanaf dag 1 zijn we total open. We hebben uitgesproken wat we wél en niet willen, wat we belangrijk vinden en dat blijven we doen. Want een relatie betekent voor mij constant blijven communiceren. Want openheid is de olie tussen elk motortje 😉

Laat een reactie achter
Bestel mijn nieuwste boek

Judith Webber – dit ben ik

Waar wacht je op?

© 2018 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software