06-41369238

Van irritatie naar inspiratie

Mensen kunnen een hoop irritatie naar elkaar voelen. “Die en die doet altijd zus of zo…” “Oh dat zal wel weer niet op tijd zijn, want hij is nooit op tijd” “Vreselijk, als zij een rapport inlevert, zit het nog vol met spelfouten, ik ben er dan nog minstens een uur mee bezig om het te verbeteren”.

De altijd’s en nooit’s vliegen je om de oren… want de ergernis groeit en groeit als er niet over gesproken wordt. En dat wordt het meestal niet, want elkaar aanspreken is natuurlijk heel moeilijk. Alleen het woord ‘aanspreken’ roept bij de meeste mensen al flink wat weerstand op. Logisch, want zelf word je ook niet graag aangesproken! Toch?

Wanneer zou je dat ook moeten doen? Moet je daar een officiële afspraak voor inplannen of moet je maar kijken of je diegene toevallig tegenkomt? Het voelt allemaal zo onnatuurlijk… En bij het koffieapparaat op de gang gaat het ook niet gebeuren, daar gaan de gesprekjes meestal niet veel dieper dan “Wat heb jij gedaan in het weekend?”. Lastig…

Voor je het doorhebt, heb je een team met mensen die vreselijk veel irritaties hebben opgespaard en liever óver elkaar praten dan mét elkaar. En misschien doe je er nog wel aan mee ook zonder dat je het doorhebt, als leidinggevende… En dat komt de sfeer niet bepaald ten goede. En de samenwerking al helemaal niet! Voor je het weet barst er bij iemand een keer een bom…

Dat kan allemaal heel anders gelukkig! We hebben namelijk met z’n allen één belangrijke overeenkomst: dat we mens zijn!

Ik ben pro-openheid, pro hét gesprek aangaan met elkaar, pró met elkaar meekijken zodat er begrip en compassie ontstaat voor elkaar. Want vanuit begrip is er zoveel meer mogelijk. En weet je wat er nog meer gebeurt: de irritatie smelt weg. En weet je wat? Er ontstaat zelfs verbinding! In het mens-zijn kun je elkaar namelijk ontmoeten!

Hoe ik dat doe? Nou het is eigenlijk heel simpel: we gaan aan de hand van de Van hokjes naar puzzelstukjes methode met elkaar in gesprek. Iedereen stelt zich even raakbaar op én ook even krachtig, want zowel ieders non-talenten als ieders natuurlijke talenten komen aan bod.

En wat er dan gebeurt is dat mensen elkaar écht zien. Eindelijk echt contact maken. Dwars door de irritaties heen zit daar gewoon een mens tegenover je. Een mens die net zo hard z’n best doet als jij. Een mens die ook in dingen niet goed is, net als jij. Een mens die af en toe wat uitdagingen tegenkomt in zijn of haar leven, net als jij. Een mens die graag gezien wil worden, net als jij!

En vanuit daar kun je iets veranderen, vanuit die plek…

Meer weten? Surf snel naar www.vanhokjesnaarpuzzelstukjes.nl

Laat een reactie achter
Bestel JA zeggen JA doen

Dit ben ik: Judith Webber

Waar wacht je op?

© 2018 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software