06-41369238

Je lijf communiceert ook

Je gezondheid is misschien wel het allerbelangrijkste in je leven. En toch… hebben we niet altijd zulke gezonde gewoontes. Eten we niet zo bewust, snoepen we teveel, drinken we teveel alcohol, bewegen we te weinig en zijn we mentaal ook niet altijd zo gezond bezig (zo hebben veel mensen een sterke innercriticus).

Ik ben er van overtuigd dat het wezenlijk veranderen van ons gewoontes niet over de laag van het ‘weten’ gaat, maar over de laag van het ‘voelen’. En gelukkig hebben we daar een wijs kompas voor. Ons lijf geeft dagelijks allerlei signalen af over hoe goed het gaat met ons lijf én dus met onszelf. Maar hoe goed kunnen we de tekenen die ons lijf geeft, ontvangen én omzetten in daden? Want verandering vraagt actie.

Ik geloof dat elk signaal van je lijf een diepere spirituele betekenis heeft. In feite is het een vorm van communicatie van je lijf naar jou zelf. In die overtuiging ben ik de afgelopen jaren gesterkt, er zijn namelijk diverse boeken over deze manier van kijken geschreven, bijvoorbeeld door Christiane Beerlandt, Brandon Bays en Louisa Hay. Wat deze vrouwen gemeen hebben is dat ze elke lichamelijke uiting zien als een teken. Een teken dat er iets in jezelf nog niet helemaal in balans is. Dat er iets is om naar te kijken en te veranderen, want een teken is er niet voor niets. Een teken vraagt verandering.

Zo staat reuma voor ‘ergens onder gebukt gaan’ en oogproblemen voor ‘iets niet willen/kunnen zien’, eczeem voor ‘innerlijke disbalans/irritatie’ en keelpijn voor ‘je meer leren uiten’. Overigens zegt dit allemaal niet dat je niets aan de fysieke uiting mag doen, graag zelfs. Het staat voor mij wel buiten kijf dat als je het duurzaam wil oplossen, je óók naar de diepere betekenis dient te kijken. Anders blijft je lijf je tekenen geven, steeds luider. Het gaat schreeuwen om aandacht!

En even voor de duidelijkheid: ik geloof niet dat ziekte of lichamelijke ongemakken ooit iemands schuld zijn! Ik geloof wel dat je dit leven en dus ook dit lijf hebt gekozen als ziel om te leren en dat deze ziekte of ongemakken dus ook op je weg horen en dat het jouw bedoeling is om ermee om te leren gaan: de liefde in jezelf hervinden, wat er ook speelt. Want liefde heelt uiteindelijk alles wat de bedoeling heeft te helen in dit leven.

Ik las laatst een mooie oefening die ik graag doorgeef. Om erachter te komen wat dit signaal jou wil vertellen, kun je je lijf simpelweg de vraag stellen. Je kunt letterlijk vragen aan je lijf ‘wat wil je me hiermee duidelijk maken?’ of ‘wat mag ik hier van leren?’. Durf daarna in stilte te zijn en laat het antwoord tot je komen.

En als je dan eenmaal weet wat het teken je wil zeggen, dan komt het erop aan dat je er iets mee doet. Het liefst iets kleins en dagelijks. Want als je in je dagelijkse routine dingen verandert, dan ontstaat duurzame verandering.

Deze column heb ik geschreven voor het zomernummer van 2016 van CHANGE, het magazine dat alles anders bekijkt

Laat een reactie achter
Bestel mijn nieuwste boek

Judith Webber – dit ben ik

Waar wacht je op?

© 2018 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software