06-41369238

Is het veilig?

Je kunt natuurlijk wachten tot het veilig voelt om jezelf te laten zien, om écht eerlijk te delen wat er in je omgaat, hoe rauw, pijnlijk of verdrietig die gevoelens ook zijn. En dat doen we dan ook met z’n allen. Er is niet voor niks zoveel conflict in de wereld. Hoe denk je dat het komt dat mensen elkaar niet begrijpen?

Juist: we durven niet eerlijk te zijn tegenover elkaar én we wachten op elkaar om deze impasse op te lossen.

En geloof me: als je het van de ander laat afhangen of jíj eerlijk kunt zijn, dan kun je lang wachten….

Veiligheid begint namelijk niet bij de ander, maar bij jezelf! Bij jezelf toestaan überhaupt de gevoelens te hebben die je hebt. Bij voelen wat er te voelen valt, ik zeg altijd ‘het komt nu niet voor niks omhoog, je mag er kennelijk wat mee’. En ook bij het loslaten van je oude zelfbeeld, dat meestal wat rooskleuriger lijkt dan wie je echt bent. 

Tuurlijk is dat spannend. Je bent bang voor afwijzing, er niet meer bij horen als je niet ‘zus of zo’ blijkt te zijn. Bang om je ware aard laat zien en daarmee minder geliefd te zijn. Of bang om je baan, je vrouw of man te verliezen of ‘slechts’ de status die die baan/vrouw/man je verschafte.

Maar dat is allemaal ook alleen maar perceptie! Je bent het namelijk zelf die dit deel in jezelf afwijst. Jij bent he die deze gevoelens er niet laat zijn omdat het even niet uitkomt. Of omdat ze te zwaar om te dragen voelen. Of omdat ze je angst inboezemen, want waar leidt dit heen?

Maar het goede nieuws is: je kunt het ook in jezelf oplossen door het juist aan te gaan.

Vraag wél wat je wil vragen, zeg wél wat je wil zeggen, voel wat je voelt en deel wat er op dat moment in je omgaat. Voel en deel, that’s it.

Zodra je teveel over ‘hoe breng ik dat dan?’ gaat nadenken ben je alweer uit dat moment, voel je niet meer wat je beweegt en dan ga je strategisch handige taal uitkramen. Niet kloppend bij wat je voelt. En dat slaat dus ook niet aan, dat raakt de ander niet. Je wordt niet begrepen. Je voelt geen verbinding.

Logisch, want alleen échte gesprekken leiden tot échte verbinding. Dit resoneert omdat het de waarheid is. De rest is allemaal illusie!

Kortom: be fucking brave, laat jezelf zien! 

En nee hoor, dat hoeft niet in één keer, nee stapje voor stapje… En waardeer jezelf onderweg om je moed het anders te doen dan dat je deed. Je kunt jezelf weer recht in de spiegel aankijken omdat je voelt dat wat je zegt klopt! 





Laat een reactie achter




Bestel JA zeggen JA doen

Dit ben ik: Judith Webber

Waar wacht je op?

© 2018 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software