06-41369238

Van theorie naar praktijk, van harkje naar puzzel

Ik snap het wel hoor. Als je een organisatie op poten zet dan heb je kaders nodig, structuur, een verdeling van taken, zodat het helder is wie wat gaat doen. In theorie allemaal heel logisch.

Elke organisatie die ik instapte 12 jaar lang gaf mij als eerste inzicht in hoe men georganiseerd was daar, ik kreeg een organogram. Een verzameling met hokjes in verschillende gelaagdheden, maar overal zag ik een hark-model. Overal zei men mij ‘Hier zijn we heel anders georganiseerd’, maar ik kreeg wel overal zo’n zelfde overzicht. Boeiend nietwaar?

Vervolgens ging ik aan de slag als HR adviseur (dit was m’n vak voor ik PureHuman startte in 2008) en zag ik dat de praktijk heel anders was. Want zodra mensen hun entree doen in een organisatie verandert er natuurlijk wel wat. Want geen enkel mens dat ik ooit ben tegengekomen past 100% in het aan hem of haar toebedeelde hokje. Ook dat vond ik een boeiend gegeven. Maar het weten is 1 en er wat mee doen is iets heel anders bleek… want ja, we hebben niet echt een alternatief…

Wat me opvalt in al die jaren dat ik met mensen werk is dat mensen zoveel capaciteiten hebben die ze niet benutten én ook dat iedereen wel iets aan het doen is waar hij of zij helemaal niks mee heeft, wat dan ook heel veel energie kost. Hokjes beperken natuurlijk ook enorm je zicht. Je doet gewoon wat er van je gevraagd wordt, hoe logisch… maar of dat nou zo goed voor je is…

En nee dat is natuurlijk niet alleen wat ik bij anderen zag, ik merkte dit ook zelf, ook ik functioneerde lang in een ‘hokje’. Ook ik bleek allerlei onbenutte talenten te hebben én ook ik bleek allerlei activiteiten aan het doen te zijn waar ik vooral van leegliep omdat ik er gewoon niet goed in was, er geen talent voor had. Helemaal niet handig natuurlijk, niet voor mezelf én ook niet voor de organisatie waar ik op dat moment voor werkte. Voor mezelf niet omdat ik per saldo niet m’n beste zelf was en dat voelde ik. En voor de organisatie idem dito, je wil toch dat je mensen eruit halen wat er in ze zit ten goede van de organisatie? Dat is wel altijd de win-win die ik zoek in elk geval!

In de loop van mijn hele loopbaan heb ik met beide zaken wél wat gedaan, voor mezelf dan: ik ben steeds meer m’n (natuurlijke) talenten gaan zien en dus benutten (want ja, je moet ze wel eerst zien) én ik ben ook allerlei zaken niet meer gaan doen, omdat mijn talent daar totaal niet lag (non-talenten).

En dat bleek gewoon te kunnen!

Dat bracht me een aantal jaar geleden op het idee om deze zienswijze in organisaties te brengen, om een alternatief voor het hokjes-denken te bieden, namelijk puzzelstukjes-denken! De naam die ik voor deze zienswijze dan ook heb gekozen is “Van hokjes naar puzzelstukjes’. Door de mensen in je organisatie niet meer als hokje te zien, geef je ze automatisch wat ruimte. En in ruimte groeien mensen.

Ik maak altijd graag vergelijkingen, bijvoorbeeld met de natuur, denk maar eens aan een tomatenplant (of een andere plant) in een pot. Geen enkele plant wordt ooit groter dan de pot groot is. Ik heb het zelf zien gebeuren toen ik mijn tomatenplantjes in de volle grond in m’n moestuinbak van 1 bij 1 meter zette. Ze groeiden weelderig de hele bak door. Ik heb nog nooit zoveel tomaten bij elkaar gezien (en gegeten)! Een beetje ruimte doet wonderen.

Van hokjes naar puzzelstukjes

De methode zelf is zo simpel als wat, ik zeg altijd voor de grap dat ie zo achterop een bierviltje past, zo simpel is ie. En dat is superhandig, want dat maakt de methode heel makkelijk te delen, iedereen die weet hoe een puzzelstukje eruit ziet, kan ermee aan de slag. Voor zichzelf en voor zijn/haar organisatie/afdeling/team.

En dan de resultaten… die zijn echt werkelijk verbluffend. Ik ben er al sinds 2013 bezig in de vorm van lezingen en teambuilding/teamcoaching-sessies en ik val van de ene verassing in de andere…

Iedereen opent zich volkomen tijdens zo’n sessie, zowel leidinggevenden als medewerkers, iedereen is op dat moment volkomen gelijk: mens. Het is heel bevrijdend om elkaar alleen maar als mens te zien en niet als functionaris. En geloof me: op dit punt heerst er vaak veel scepsis, hoe vaak ik gewaarschuwd ben voor de groep die niet open zou komen, is ontelbaar. En ik ben het nog nooit tegengekomen…

Er ontstaat zoveel meer begrip voor elkaar, omdat mensen elkaar eens op een hele andere manier te zien krijgen, want hoe vaak heb je het nou openlijk over je natuurlijke talenten en non-talenten met elkaar als team? Juist: nooit! Hiermee is het ook meteen gedaan met het eilandjes-werken, want dat komt voort uit elkaar totaal niet kennen. Heel raar eigenlijk als je in beschouwing neemt dat we veel meer tijd op ons werk doorbrengen dan thuis!? In feite is samenwerken net zo goed JA zeggen tegen elkaar 😉 maar ja, dan moet je wel weten tegen wie je nou JA zegt, nietwaar?

Ook ontstaat er meer vertrouwen in elkaar, dat is een gevolg van de openheid die er is. En vertrouwen is vaak iets waar het behoorlijk aan schort in organisaties. Veel mensen hebben zo veel negatieve ervaringen gehad in hun leven en in hun werk dat ze voorzichtig zijn geworden. Dat ze niet meer zoveel durven. En dat is jammer, want dat is een rem van hier tot Tokyo op hoe ze hun werk doen. Op hoe ze zichzelf inzetten en benutten. Je wil ze als organisatie liever vol gas hebben toch? Betrokken, pro-actief, flexibel, dat is altijd het ideale plaatje toch? Nou dat kan…

Wil je meer weten over deze zienswijze? Bel me dan gerust op 06-41369238. Een van mijn teamgenoten of ik zelf kan iedereen in jouw organisatie aansteken om meer uit je mensen (en jezelf) te halen! Ik zelf geef het liefste een Kick-start lezing voor de hele organisatie, waarna ik het stokje graag overdraag om de aanstekers in jouw organisatie dit zelf te laten verspreiden, zodat deze zienswijze van jullie wordt!

Ook is wat intensievere begeleiding mogelijk, hiervoor werk ik samen met een kern-team van trainers die ik zelf heb opgeleid om deze visie uit te dragen en de methode middels teamsessies en 1-op-1 coaching te verspreiden cq te implementeren.

Wil je meehelpen aan deze prachtige beweging? Neem dan ook contact met me op, ik ga dit jaar namelijk 100 trainers opleiden in deze zienswijze om van Nederland puzzelstukjes-land te maken! Daar wil je toch bij ‘horen’?

Laat een reactie achter
Bestel JA zeggen JA doen

Dit ben ik: Judith Webber

Waar wacht je op?

© 2018 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software