06-41369238

Durf te stoppen

Het vraagt nogal wat van je. Durven erkennen dat je ergens niet goed in bent of dat je ergens helemaal niet happy van wordt, met name als dat wél van je gevraagd cq verwacht wordt in je werk! Ik weet het, I’ve been there. En dat is dan alleen nog maar aan jezelf erkennen dat je er niet goed in bent, de lastigste stap is dit delen met een ander, bijvoorbeeld je leidinggevende.

En als je het dan eenmaal hebt erkend, dan roept de volgende stap: er echt mee stoppen… meestal fikse angst op. “Maar… ik kan daar toch niet zomaar mee stoppen? Maar… wie gaat het dan doen? Maar… daar word ik toch voor betaald? Maar… dat hoort toch bij m’n functie? Maar… iedereen doet toch wel iets wat ie niet leuk vindt, dat is toch niet erg (of zelfs normaal)? Maar… ik kan het toch? Maar… raak ik dan niet m’n baan kwijt?”

Ja dat is behoorlijk confronterend. Je angsten aankijken is pittig. Vaak duiken we er liever voor weg. We redeneren het graag zo dat het best wel meevalt. Dat we het toch best wel kunnen en helemaal niet zo erg vinden. Ik ga graag een stapje verder of liever gezegd dieper… wees eens héél eerlijk naar jezelf, droom even weg en geef jezelf daarmee de ruimte om te erkennen dat je het liefst morgen met ‘… ‘ stopt, als het aan jou ligt.

En het leuke is: het ligt aan jou!

beweging

In al die jaren dat ik met mensen werk, inmiddels zo’n 20 jaar, ben ik tot de ontdekking gekomen dat iedereen ten minste één totaal niet ontwikkelbaar punt heeft, terwijl dat wél van je gevraagd wordt in het werk. Ik noem dat een non-talent. Je kunt er nog zoveel training of coaching tegenaan gooien, het heeft gewoon geen effect. Het zit simpelweg niet in je.

In de sport en in de dierenwereld is dit principe heel herkenbaar. Je zult een voetbalcoach zijn beste spits niet zien inzetten als keeper, nietwaar? Dat zou heel stom zijn. En een duif zul je nooit het water in zien stappen om te ontdekken of ie kan zwemmen. Nee, ze weten gewoon dat ze dat niet kunnen. Ze zijn er niet op gebouwd.

Dit geldt voor mensen net zo goed, de één is nou eenmaal goed ergens in en de ander niet. En vice versa. Maar ja, mensen zijn vrij eigenwijze wezens, met ons denken houden we onszelf geregeld flink tegen, zo hebben veel mensen deze overtuiging die ze tegenhoudt om hun non-talent te delen:

Ik vind dit niet leuk, dus niemand vindt dit leuk
of
Ik ben hier niet goed in, dus niemand is hier goed in

Dat is echter de misvatting van de eeuw. Gelukkig werkt het niet zo. Dan zouden we in de maatschappij een groot probleem hebben, als iedereen in hetzelfde goed zou zijn. Het is dus ook onzinnig om in organisaties wel hetzelfde van mensen te vragen. Het wordt echt tijd dat we rekening leren houden met de verschillen tussen mensen in organisaties. Daarmee wordt organiseren efficiënter én menselijker!

Veel mensen denken overigens dat ze hun non-talenten niet kennen. Maar… dat valt in de praktijk reuze mee. Het is meer dat niet iedereen daar zo vaak bij stil staat. Mijn ervaring is dat als je eenmaal de ruimte krijgt om het te uiten, bijvoorbeeld tijdens een teamsessie, dan komt het zo op tafel, van iedereen: van jou als leidinggevende als ook van alle medewerkers. En dan kun je er dus iets mee! Dan mag je er zelfs iets mee…

Ik geef zelf altijd 3 opties:

1 Er radicaal mee stoppen. En nee dat kan natuurlijk niet altijd, maar desondanks vraag ik je toch deze optie in overweging te nemen, er even bij stilstaan kan geen kwaad. Dat rekt je mind lekker op 😉
2 Iemand anders vragen het van jou over te nemen, iemand die het wél leuk vindt, iemand die er wél goed in is. Dit is het raakvlak van jullie twee als puzzelstukjes.
3 Het slimmer organiseren, bijvoorbeeld door het proces te versimpelen (bijvoorbeeld 3 handelingen automatiseren, waardoor het maar 1 handeling wordt). Bezig zijn met het slimmer organiseren geeft juist energie omdat je een fijn vooruitzicht hebt, namelijk er minder mee bezig hoeven zijn.

Ermee doorgaan staat er expres niet bij, omdat dit zoveel energie van je vraagt, of je er nu dagelijks mee bezig bent of niet, dat je vaak niet eens toekomt aan het meer doen van waar je wél heel goed in bent. Je voelt er gewoonweg de ruimte niet voor. Die ruimte wordt ingenomen door dat ene waar je liever morgen mee op zou willen houden, als dat zou kunnen… zelfs als je het maar 1x per jaar hoeft te doen, is gebleken.

Het mooie is echter dat vaak alle talenten die nodig zijn in een team aanwezig zijn. Hoe elke keer die puzzel in elkaar past, blijf ik magisch vinden, hoe vaak ik het ook heb zien gebeuren. Zo stond er een vrouw op die 1x per jaar dagvoorzitter moest zijn, op het door haar zelf georganiseerde evenement en die dat als haar non-talent aanmerkte. Dat organiseren was ze overigens een kei in, maar op dat podium stappen was écht totaal niet haar ding. En ra, ra… – dat is de magie – precies tegenover haar zat een vrouw die dat hoorde en opsprong met de enthousiaste vraag “Mag ik dat dan doen? Dat vind ik fantastisch!” En zo geschiedde. Kun je je voorstellen wat een energie deze puzzel leggen op heeft geleverd voor iedereen? Zowel voor de leidinggevende als voor deze twee medewerkers… En dan heb ik het nog niet eens over de spin-off op de afdeling, want vaak hebben veel meer collega’s last van elkaars non-talenten.

samen

En ja nou denk je misschien: “Ja, maar opent iedereen dan zo makkelijk naar elkaar?” En het antwoord is “Ja”. Mijn team en/of ik zorgen voor een open & veilige omgeving, waarin naar elkaar luisteren en elkaar zien centraal staan. Vertrouwen, verbinding en openheid zijn de basisfundamenten van ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’, wij als trainers leven dat voor. En we bereiden jou als leidinggevende goed voor op zo’n sessie, want jouw voorbeeldrol als leidinggevende is essentieel voor de openheid die kan ontstaan.

Aan jou de kunst iedereen ook echt te horen en zien! De verandering begint bij jou!

Wil je meer weten over wat deze mindset & methode voor jouw organisatie kan betekenen, bel of mail mij gerust en als je meer wil lezen, surf dan snel door naar http://www.vanhokjesnaarpuzzelstukjes.nl

Laat een reactie achter
Bestel JA zeggen JA doen

Dit ben ik: Judith Webber

Waar wacht je op?

© 2018 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software