06-41369238

Het laat-maar laatje, een relatie-killer van jewelste

Het laat-maar laatje, een relatie-killer van jewelste

Je kent het vast wel… je hebt een gesprek met iemand, of het nu je leidinggevende is, je collega, een mede-ondernemer, je man/vrouw/vriend/vriendin of gewoon een relatie van je. Hij of zij zegt iets waar je eigenlijk niet zo’n fijn gevoel bij hebt, maar je hebt geen zin om erop in te gaan. Of je voelt schroom om wat te zeggen. Of je voelt je boos worden en wil niet vanuit die boosheid reageren. Of je kunt de woorden niet vinden en zegt daarom maar niks. Het maakt ook niet uit wat het precies is, het komt er op neer dat je een rem voelt om je te uiten…

Voor je het weet stop je het voorvalletje in het laat-maar laatje. Onder het mom van ‘Dat komt nog wel een keer’ of ‘Zo belangrijk is het nou ook weer niet’ of gewoon ‘Laat maar’. En geloof me: meestal komt dat dingetje nooit meer uit dat laatje. Kortom: dat laatje wordt steeds voller. Een heel gevaarlijk laatje dus.

Want voor iedereen komt het moment dat ie overstroomt, dat ie ineens zo vol is dat je je niet meer kunt inhouden, remmen, je kunt niet meer beheerst reageren, je hebt geen keuze meer. Je ontploft. Het komt totaal ongecensureerd naar buiten.

Of – en dat is minstens net zo gevaarlijk – het slaat naar binnen, je trekt je steeds meer terug uit werkelijk contact. Je zet een masker op, je reageert sociaal wenselijk, maar laat niets van je echte gevoel zien. Van een dergelijke onderdrukking van je gevoelsleven kun je zelfs depressief worden als je te lang doorgaat met je niet uiten. En naast dat het op jezelf veel effect heeft – je sluit je als het ware voor een belangrijk stuk van jezelf af – heeft dat het ook op je naaste omgeving, ook daar maak je niet echt contact mee tenslotte.

Ik weet er alles van, ik heb beide kanten mogen ervaren al ben ik gelukkig nooit echt depressief geworden. Ik hield mezelf met m’n optimistische levensinstelling altijd boven water gelukkig. Maar op een gegeven moment ging het niet meer, ik kon niet meer leven met mezelf achter een masker. Ik wilde volkomen open zijn, zo wil ik leven, dat voelde ik vanuit m’n tenen.

Ik ben daarom al jaren bezig met mezelf meer en meer laten zien en m’n intuïtie steeds meer de boventoon te laten voeren. Ik voel steeds meer hoe het met me is, wat iets met me doet en geloof me: dat moest ik echt weer leren, want m’n gevoel was behoorlijk afgestompt, waardoor me uiten moeilijk was voor me. Want als je niet weet wat je voelt, wat moet je dan zeggen? Dat was voor mij een flinke rem. De andere rem was dat ik bang was voor de reactie van de ander, ik werd vaak niet gehoord, waardoor ik me steeds meer terugtrok.

Gelukkig heb ik nu een liefdesrelatie waarin ik mezelf moeiteloos uit, waarbij we zelfs met elkaar hebben afgesproken dat we geen wezenlijke dingen onbespreekbaar laten, we willen geen residu-tjes. Dit checken we dan ook geregeld bij elkaar en dat werkt uitstekend! Er komt daardoor niets belangrijks in het laat-maar laatje.

Door dit met elkaar af te spreken, sluit je een pact, je spreekt de wederzijdse wens uit volkomen open naar elkaar te zijn over wat je wil en wat iets met je doet. En door te oefenen met je in het moment uiten, voel je steeds beter wat je wil en wat iets met je doet, dat blijkt in de praktijk. Al is het in het begin nog niet zo dat je dat al meteen in het moment kan, dan zal het vaker achteraf zijn. Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je beide de wens hebt open naar elkaar te zijn én daarmee echt contact te maken, dat is wat werkt, in iedere relatie!

Hoe je kunt beginnen? Eén manier is bijvoorbeeld door je bewust te worden wanneer je iets in het Laat-maar laatje dreigt te stoppen, dat moment kun je leren waarnemen. En dat geeft je de keuze, wat doe je ermee? Mijn tip: maak het bespreekbaar en ontdek je wat die openheid voor effect op je heeft! Die andere route die ken je tenslotte al 😉

Laat een reactie achter
Bestel JA zeggen JA doen

Dit ben ik: Judith Webber

Waar wacht je op?

© 2018 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software