06-41369238

Geld versus (eigen)waarde

Voor mij is geld gelinkt aan waarde. Eigenwaarde. Als HR adviseur was ik altijd al geboeid over het fenomeen salaris, dat is tenslotte een vorm van waardering. Jij levert als medewerker iets en in ruil daarvoor krijg je salaris. Op zich simpel. En het is ook simpel dat als er iets schort aan dat gevoel van waardering, iemand meer salaris danwel een bonus vraagt of gaat klagen. Ik vind dit een prachtige indicator voor een dieperliggende behoefte, al wordt het gesprek lang niet altijd daarover gevoerd weet ik helaas uit ervaring.

Als je daarover wél in gesprek kunt raken blijkt namelijk dat een salarisverhoging niet persé de oplossing is voor het probleem. Als iemand graag meer waardering wil voelen gaat het erom dat je leert aansluiten bij de specifieke behoefte die daaronder ligt. Dat kan betekenen dat iemand meer complimenten wil ontvangen, meer aandacht, een klein cadeautje op z’n tijd. Of misschien wil iemand zijn of haar haar talenten nog meer inzetten. Of minder taken doen waar hij of zij niet goed in is. Interessante materie vind ik. Misschien weet iemand zelf ook niet precies de vorm waarin de waardering welkom is, maar een gesprek hierover levert veel helderheid op. Voor beide partijen.

Ook ondernemers lopen tegen geld en eigenwaarde aan. En dat weet ik uit eerste hand. Ik heb zelf mogen ervaren hoe lastig en onwennig het is om ineens een geldbedrag te moeten vragen voor mezelf, omdat ik jarenlang gewend was gewoon salaris te ontvangen. Aangezien ik totaal iets anders ben gaan doen (van HR adviseur naar spreker, coach en schrijver), moest m’n gevoel van eigenwaarde ook opnieuw groeien. Ik ben daar een hele nieuwe kijk op gaan ontwikkelen, überhaupt over mezelf en m’n talenten.

Langzaam maar zeker durfde ik m’n tarieven wat omhoog te gooien, ik kan me nog goed herinneren dat ik voor m’n eerste coachgesprek slechts € 50,- durfde te vragen (versus nu tussen de € 200,- en € 300,-). Meer vond ik mezelf nog niet waard op dat moment achteraf gezien, ik voelde me nog te onervaren. Ik vind daar overigens ook niks mis mee, doordat ik iets nieuws aan het doen was, voelde ik me daarin toch wat blanco. Net zoals veel mensen die een totale switch maken.

Inmiddels coach ik juist mensen die meer zelfvertrouwen en eigenwaarde willen voelen in hun ondernemerschap cq werk of in hun relatie(s), ofwel in zichzelf. Want je neem je jezelf overal mee naartoe natuurlijk… Langzaam leert iemand zichzelf meer voeden, van binnenuit, in plaats van afhankelijk zijn van wat er van buiten komt (salaris, complimenten, waardering van buitenaf überhaupt).

En natuurlijk heb ik alle stappen die ik doorgeef, zelf ook gezet, waardoor ik steeds meer ben gaan voelen dat ik helemaal goed ben zoals ik ben én wat mijn waarde is, wat ik toe te voegen heb aan anderen. Een prachtige reis naar volledige eigenwaarde en zelfvertrouwen. En geloof me, je neemt alleen maar stappen op deze weg door uit je comfort-zone te stappen, door dingen anders aan te pakken. Want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dus wil je meer ontvangen, dan mag je je meer geven. Meer van jezelf geven.

Ik heb deze column geschreven voor het magazine CHANGE – think positive, waar ik elk kwartaal m’n licht laat schijnen over een specifiek onderwerp dat met vertrouwen en openheid te maken heeft.

Laat een reactie achter
Bestel mijn nieuwste boek

Judith Webber – dit ben ik

Waar wacht je op?

© 2018 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software