06-41369238

Ik gun iedereen tijdgebrek

Wat raar, je gunt iemand toch geen tijdgebrek? Nou ik dus wel. Want tijdgebrek heeft iets heel moois in zich: het zorgt ervoor dat je keuzes maakt!

En ik kan je vertellen, je gaat niet zomaar een beetje keuzes maken in het wilde weg, nee je gaat scherpe keuzes maken, want je komt elke dag tijd te kort. Je besteedt te weinig aandacht aan de zaken die jij belangrijk vindt, die jij zinvol vindt, waar jij graag energie in wil steken. En dat frustreert je enorm en daarom ga je er wat aan doen.

Snap je al een beetje waar ik heen wil?

Want als je dan zulke scherpe keuzes gaat maken, hoe zou jij dat dan aanpakken? Dat weet ik natuurlijk nog niet (reageer gerust met jouw aanpak in de comments hieronder), maar ik weet wel hoe ik dat zélf gedaan heb. Ik heb eens – in m’n loondienst-carrière voor ik PureHuman startte – een interim opdracht vervuld als Human Resources adviseur voor een vooruitstrevende gemeente in Noord-Holland. De opdracht was voor 36 uur, maar ik was op dat moment maar beschikbaar voor 24 uur. En gek genoeg zei ik daar JA op en zij ook. Ze hadden er vertrouwen in dat ik het juiste zou doen. En ik ook. Best raar, ik geef het toe, maar zo ging het echt.

Ik begon dus al met tijdgebrek. Een supergoed begin, kan ik achteraf gezien wel stellen. Want ik heb meteen aangegeven dat ik natuurlijk m’n stinkende best ging doen om alles soepel en op rolletjes te laten verlopen. En ook dat ik graag waarde toevoeg. Als derde gaf ik aan dat ik daarom wel wat keuzes zou gaan maken in het takenpakket, want natuurlijk kon ik niet alles doen, ik kwam elke week 12 uur tekort tenslotte. Dit was allemaal prima (trouwens… dit kwam doordat ik 100% duidelijk was, dit heb ik in de praktijk geleerd en geef ik graag door)!

Zo begon ik dus de eerste maand met kennismaken en kijken wat er eigenlijk allemaal op m’n bordje lag. Veel te veel, dat was me al snel duidelijk. Zo was er in de agenda van m’n voorgangster 1 x per 3 a 4 weken een bilateraal overleg ingepland met elke leidinggevende van de dienst en dat waren er meer dan 50 (!). Absurd natuurlijk. Het niveau varieerde tussen de directeur, sectorhoofden, afdelingshoofden en teamleiders. Hier ging ik direct wat aan doen. De teamleiders-bila’s heb ik a-la-minute uit m’n agenda geschrapt na een maand. Ik heb dat natuurlijk goed gecommuniceerd en uitgelegd hoe de lijnen dan wel zouden gaan lopen (via hun afdelingshoofd). Dat scheelde al heeeeeeel wat uren! De andere overleggen liet ik staan.

En zo ging ik nog even lekker door met scherpe keuzes maken. Ik wist – door schade en schande en flink wat reflectie wijs geworden – inmiddels namelijk behoorlijk goed waar ik waarde toevoeg en waar niet. Ofwel waar m’n talenten liggen en waar niet. En hoe helderder ik dat overbracht, hoe meer er geluisterd werd. Dus… hoe beter ik tot m’n recht kwam, met de nodige waardering als resultaat. Fijn toch voor iedereen?

Een van de argumenten die ik nog wel eens gebruikte was deze:

Kijk, ik kost € 125,- per uur en die wil ik graag besteden aan zaken waar ik waarde toevoeg. Dat wil jij toch ook?

Die werkte als een tierelier. En… even voor de helderheid… geldt dat niet voor jou én je medewerkers net zo goed? Die hebben toch in feite ook een uurloon? Die wil je toch ook zo optimaal mogelijk inzetten? Je wil toch het maximale uit je mensen halen: wat er in zit?

Nou… wil je daar een slag in slaan met je organisatie, kijk dan eens op www.vanhokjesnaarpuzzelstukjes.nl! Ik deel hier met jou m’n kijk hoe je met een hele simpele methode belachelijk goeie resultaten kunt bereiken: ondernemende, pro-actieve, betrokken, energieke medewerkers die hun werk 200% beter doen met dito effecten op hun productiviteit en klantvriendelijkheid. En dat is dus heel goed voor je business!

Verandering van gedrag begint bij verandering van mindset!
Laat een reactie achter
Bestel JA zeggen JA doen

Dit ben ik: Judith Webber

Waar wacht je op?

© 2018 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software