06-41369238

Van hokjes naar puzzelstukjes - de visie én methodiek

Alles verandert, maar verandert jouw (interne) organisatie wel mee?

De markt verandert. Leidinggeven verandert. De medewerker verandert. Alles verandert. Verandering is in feite de enige constante. Maar verandert jouw (interne) organisatie wel mee? Is het aanpassingsvermogen van jouw medewerkers groot genoeg? Zijn je mensen flexibel in hun denken & doen? Is het antwoord NEE, lees dan vooral verder…

De reden? Veel teveel medewerkers ervaren stress. En stress blokkeert alles. Stress zet alles stil.

Hokjesdenken veroorzaakt stress

Hoe dat komt? Nou dat is niet zo ingewikkeld als je zou denken. Elke dag ervaren mensen stress doordat ze niet 100% passen ‘op’ hun functiebeschrijving, op wat er van ze gevraagd wordt, op hun hokje. Hokjesdenken veroorzaakt stress. En toch is elke organisatie op die manier gestructureerd: een organisatie is een verzameling hokjes. Theoretisch handig, maar in de praktijk niet, want iedere medewerker heeft namelijk wel een paar taken waar hij/zij geen energie van krijgt (non-talenten) en die leiden tot frustratie…kortom: stress!

En dan heeft iedere medewerker ook nog talenten die níet van hen gevraagd worden, onbenutte talenten, kwaliteiten die ze thuis moeten laten, terwijl ze er juist energie van krijgen. Dit geeft nog meer stress!

En stress zet een rem op de ontwikkeling en groei van je medewerkers, dus ook op de ontwikkeling en groei van je bedrijf!

Van buitenaf veranderen werkt niet

Van buitenaf probeer je natuurlijk van alles als organisatie om de gewenste verandering vorm te geven. Nieuwe structuren, nieuwe systemen, een reorganisatie of een nieuwe richting. Maar wezenlijk verandert er niet zo veel, je mensen veranderen niet zomaar mee. Ze zeggen misschien wel JA, maar ze doen NEE. Herkenbaar?

Hoe dat komt? Mensen bewegen alleen maar als ze dat echt willen. Dus verandering werkt alleen maar van binnenuit, als mensen er zelf iets aan hebben, als ze aangestoken worden door de verandering.

‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ zorgt ervoor dat het innerlijke vlammetje weer aangaat bij mensen, dat ze van binnenuit in beweging komen, dat ze (weer) vertrouwen voelen en dat ook uitstralen, dat ze zelf op zoek gaan naar waar ze kunnen bijdragen. ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ is een onderzoekende, op samenwerking gerichte methodiek die mensen anders naar zichzelf én elkaar leert kijken, wat werkelijk elke verandering ten goede komt!

Geef mensen de ruimte en ze bewegen vanzelf!


Met deze visie en methode maakt Judith en haar team trainers zowel werkgevers als werknemers bewust dat je alleen succesvol en waardevol voor elkaar bent als je 100% jezelf kunt zijn. Met elkaar passen, meten en (h)erkennen, dat is de kracht van de puzzel!

Onica van Heusden – eigenaar FFector arbodienst
Judith raakt met deze zienswijze de kern van de beweging waar ondernemingen in mee zullen ‘moeten’. Het nieuwe organiseren pur sang. Deze visie en haar praktische methode betekent een revolutie in werken!

Roel vd Beek – Sr. Projectmanager Kamer van Koophandel
Genoeg reden om te veranderen, maar hoe?

“Maar hoe dan? We kunnen onze huidige systemen toch niet zomaar omver gooien”, “We willen de controle niet kwijtraken”. “Doen mensen dan echt wat ik wil als ik ze ruimte geef?” Ja er komt bij een verandering een hoop weerstand en angst kijken. Dat is logisch en het geeft niet. Echter door van binnenuit te veranderen kun je met kleine stappen een groots effect teweegbrengen! Zo kan iedereen gestaag wennen aan de verandering.

Ik reik graag samen met m’n team een stap voor stap methodiek aan die werkt! Een methodiek die voor ruimte, vertrouwen, flexibiliteit, ondernemerschap en authenticiteit zorgt. Voor meer begrip onderling én voor meer zelfkennis. Met als gevolg: gemotiveerde, effectieve, betrokken medewerkers en daarmee tevreden klanten én succesvolle zaken. Want medewerkers die energie krijgen uit hun werk, leveren betere resultaten!

Elke succesvolle verandering begint met een eerste stap

Elke verandering begint met een eerste stap. Start met ruimte geven.. Ontdek dat mensen – als je ze wat ruimte geeft – groeien, dat werkt voor henzelf én de organisatie! Mensen willen zichzelf altijd benutten, soms mag het alleen wat aangewakkerd worden.

Geef ruimte én mensen durven zichzelf te laten zien, met hun talenten én hun non-talenten. Het is een kwestie van beginnen. Met één kleine stap: een klein beetje openheid, een klein beetje vertrouwen; de motivatie & betrokkenheid volgt vanzelf, veel sneller dan je denkt! Zeker als mijn team en/of ik meehelp met de vuurtjes aansteken!


Hoe werkt dat concreet?

Wij zien de organisatie als de puzzel en de medewerkers als de puzzelstukjes! Zonder hen is er geen organisatie. Zij zijn je kapitaal! En mensen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen, om het beste uit zichzelf te halen! Daarom is het hoog tijd om vanuit je mensen zelf het werk te organiseren, vanuit hun natuurlijke talenten (de uitstulpingen) én non-talenten (de instulpingen)!

De ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ visie: Laat iedereen ophouden met taken waar ze geen energie van krijgen of minimaliseer ze. Dit zijn de taken die a) veel te lang duren, b) bakken met energie kosten c) geen goed resultaat kennen en d) waar geen verbetering in zit, hoeveel coaching of training je er ook tegenaan gooit. Je kunt het wel, maar je wil het liever niet. Je kent ze vast zelf ook wel?!

Die taken loslaten maakt dat mensen ruimte ervaren en dat talenten vrij kunnen komen. Want mensen houden niet op bij het hokje, ze hebben veel meer in hun mars. Laat mensen de natuurlijke talenten die ze wél bezitten benutten. Zorg dat ze energie krijgen van hun werk. Dat is de bedoeling, waarom heb je ze anders talenten tot je beschikking?!

In een eerste teamsessie van een dagdeel komen beiden boven tafel zodat je er mee aan de slag kunt met elkaar, want er is veel meer aanvulling op elkaar dan je nu weet! En door elkaar zo in z’n geheel te zien, ontstaat er meer verbinding en begrip voor elkaar, zodat de samenwerking soepeler verloopt.

Daarna krijgen jij en je team begeleiding om tot concretisering te komen. We bieden hiervoor een strippenkaart aan van 10 uur, te gebruiken hoe dat het beste past. Dit kan individuele begeleiding zijn bij het puzzelen of coaching of sparring, waar behoefte aan is. Natuurlijk adviseren we daarin.

Binnen 3-6 maanden volgt idealiter nog een teamsessie van een dagdeel om het geheel te laten beklijven, om tot door te voeren duurzame keuzes te leiden. De ervaring leert dat door de methodiek te herhalen, de keuzes makkelijker te maken zijn. En daarbij verdiept de teamspirit zich ook elke keer. Je leert elkaar steeds beter kennen.

Ook hierna is de strippenkaart voor verdere begeleiding nog verder in te vullen naar wens of te verlengen. Ook hierin adviseren we. Ons doel is echter de organisatie zo snel mogelijk zelfsturend maken hierin. We zijn geen consultancy-firma die onnodig een batterij mensen naar binnen schuift. Wij geloven juist in autonomie!


Deze methode werkt door op alle lagen van de organisatie, omdat een ieder aangesproken wordt op zijn/haar mens-zijn. Juist vanwege de simpelheid blijft de metafoor van het puzzelstukje hangen. Ook is het een praktisch instrument dat je direct kunt inzetten, je bestaande systemen en structuren kunnen overeind blijven! En het is zo doeltreffend, omdat je er morgen mee aan de slag kunt! En we laten je niet bungelen, we bieden graag een totaalconcept aan, zodat de verandering geborgd worden.

Dit is organisatieverandering van binnenuit!

Ik heb ware transformaties gezien de afgelopen 4 jaar:

 • mensen bloeien volkomen op als ze mogen stoppen met waar ze niet goed in zijn
 • mensen zijn pro-actiever en meer betrokken, omdat ze zich gezien en meer gewaardeerd voelen
 • het vertrouwen in zo’n team krijgt een mega-boost, erg fijn na roerige tijden
 • de samenwerking wordt zoveel leuker & hechter
 • er ontstaat zoveel meer begrip voor elkaar, daar waar eerst makkelijk irritatie ontstond
 • mensen ontwikkelen zich sneller, omdat ze meer energie uit hun werk halen
 • de onderlinge werksfeer verbetert door de verbeterde communicatie
 • het ziekteverzuim daalt drastisch, omdat de stress daalt
 • mensen die niet meer bij je bedrijf passen, gaan vanzelf weg, zonder gedoe
 • klanten worden met plezier te woord gestaan, omdat medewerkers met plezier werken
 • en hierdoor worden de financiële resultaten beter!
Ga je mee op avontuur?

Kortom: het is nooit meer hetzelfde als ervoor, omdat ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ volkomen patroondoorbrekend werkt op een positieve manier! De openheid die iedereen heeft ervaren zorgt voor een totaal andere samenwerking, mensen stappen makkelijker op andere mensen af in plaats van functionarissen… En begrip maakt elke relatie soepeler!

Mocht je willen proeven aan deze visie en methode, bel mij voor één van onderstaande producten. In overleg met elkaar bespreken we hoe we samen jouw uitdaging(en) aanpakken. Hoe we ook reizen, het wordt een mooi avontuur. Ga je mee op reis?

Proeverij

Interactieve lezing

Teamsessie

Aanstekerstraining

Mijn kernteam dat je met je meereist:


Ik breng beweging en een ‘het kan wél’ mindset. Mijn fundament: mensen willen zichzelf dolgraag laten zien en zichzelf benutten. Ze hebben alleen wat ruimte nodig! – Judith Webber – spreker


Als P&O manager en trainer/coach zie ik dat de veerkracht en vitaliteit van een organisatie ligt in de verbinding van mens, team en organisatie. Sterker worden door goed voor jezelf te zorgen – Suus Reep – trainer i.o.
Mensen raken, zodat ze in beweging komen: dat is mijn passie. En effectieve teams creëren door talenten bloot te leggen en de onderlinge samenwerking te optimaliseren. – Ariënne Groenewoud – trainer i.o.


Vanuit mijn enthousiasme en ontwikkelingsgerichtheid daag ik mensen uit stil te staan bij hun (non) talenten. Ik stimuleer daarmee aan het werk te gaan, zodat er ruimte ontstaat. Desnoods buiten de functiebeschrijving om. – Hilko de Boer – trainer


Uitnodigend, speels en liefdevol scherp begeleid ik mensen naar zelfkennis en zelfsturing met als doel: van binnen naar buiten te leven en werken. – Maroesja Teijgeler – trainer
Met Rotterdamse nuchterheid talenten blootleggen, verbindingen maken en innerlijke vuurtjes aanwakkeren. Soms ietwat onorthodox, maar altijd met liefde! – Patricia de Hoop – trainer i.o.


Ik bruis als ik mensen help in beweging te komen om in werk en leven wat ze doen te laten samenvallen met wie ze zijn. Dat doe ik door liefdevol scherp te zijn en met veel gevoel voor timing. – Jiska van Leeuwen – trainerWat ervaringen:
In mijn team lagen een aantal zaken waarvan het nodig was om ze naar elkaar uit te spreken. Na een goeie voorbespreking met Judith besloten wij om een teamsessie te doen met een positieve insteek (‘Van hokjes naar puzzelstukjes’). Dit bracht een heel positieve sfeer in het team en er ontstond veel begrip naar elkaar. De teamsessie was daarom voor ons zeer geslaagd en een goed begin naar de nieuwe werkverdeling. Ook nu -maanden later – is de sfeer echt anders naar elkaar toe. Ik ben dik tevreden!

Huub Vaessen – Opleidingsmanager ROC Leeuwenborgh

Als je visueel ingesteld bent -zoals ik- is het een verademing om ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ te ZIEN, te ERVAREN en te laten BINNENKOMEN. Voor mij viel direct het kwartje (Wat zeg ik? Er vielen hele zakken geld!) toen ik mijn gedachten liet gaan over mijn eigen werkzaamheden, mijn talenten en het soms NIET (kunnen?) benutten daarvan, maar vooral ook de ‘gevechten’ met mijn ‘NON-talenten’, terwijl er iemand naast mij zit die deze zaken met liefde van mij overneemt. Hoe gemakkelijk kan het leven zijn…. ik wist het natuurlijk allemaal al wel, ik moest het alleen weer even ZIEN 😊. Dank je wel daarvoor Judith!

Anita Walraven – PR & Communicatie Stadhouders Hoveniers

Deze organisaties gingen je voor:Op Facebook

Op Twitter

Pure Zaken: nu met BONUS!


© 2017 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software