06-41369238

Van hokjes naar puzzelstukjes - de visie én methodiek

Alles verandert, maar verandert jouw (interne) organisatie wel mee?

De markt verandert. Leidinggeven verandert. De medewerker verandert. Alles verandert. Verandering is in feite de enige constante. Maar verandert jouw (interne) organisatie wel mee? Is het aanpassingsvermogen van jouw medewerkers groot genoeg? Zijn je mensen flexibel in hun denken & doen? Is het antwoord NEE, lees dan vooral verder…

De reden? Veel teveel medewerkers ervaren stress. En stress blokkeert alles. Stress zet alles stil.

Hokjesdenken veroorzaakt stress

Hoe dat komt? Nou dat is niet zo ingewikkeld als je zou denken. Elke dag ervaren mensen stress doordat ze niet 100% passen ‘op’ hun functiebeschrijving, op wat er van ze gevraagd wordt, op hun hokje. Hokjesdenken veroorzaakt stress. En toch is elke organisatie op die manier gestructureerd: een organisatie is een verzameling hokjes. Theoretisch handig, maar in de praktijk niet, want iedere medewerker heeft namelijk wel een paar taken waar hij/zij geen energie van krijgt (non-talenten) en die leiden tot frustratie…kortom: stress!

En dan heeft iedere medewerker ook nog talenten die níet van hen gevraagd worden, onbenutte talenten, kwaliteiten die ze thuis moeten laten, terwijl ze er juist energie van krijgen. Dit geeft nog meer stress!

En stress zet een rem op de ontwikkeling en groei van je medewerkers, dus ook op de ontwikkeling en groei van je bedrijf!

Van buitenaf veranderen werkt niet

Van buitenaf probeer je natuurlijk van alles als organisatie om de gewenste verandering vorm te geven. Nieuwe structuren, nieuwe systemen, een reorganisatie of een nieuwe richting. Maar wezenlijk verandert er niet zo veel, je mensen veranderen niet zomaar mee. Ze zeggen misschien wel JA, maar ze doen NEE. Herkenbaar?

Hoe dat komt? Mensen bewegen alleen maar als ze dat echt willen. Dus verandering werkt alleen maar van binnenuit, als mensen er zelf iets aan hebben, als ze aangestoken worden door de verandering.

‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ zorgt ervoor dat het innerlijke vlammetje weer aangaat bij mensen, dat ze van binnenuit in beweging komen, dat ze (weer) vertrouwen voelen en dat ook uitstralen, dat ze zelf op zoek gaan naar waar ze kunnen bijdragen. ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ is een onderzoekende, op samenwerking gerichte methodiek die mensen anders naar zichzelf én elkaar leert kijken, wat werkelijk elke verandering ten goede komt!

Geef mensen de ruimte en ze bewegen vanzelf!


Met deze visie en methode maakt Judith en haar team trainers zowel werkgevers als werknemers bewust dat je alleen succesvol en waardevol voor elkaar bent als je 100% jezelf kunt zijn. Met elkaar passen, meten en (h)erkennen, dat is de kracht van de puzzel!

Onica van Heusden – eigenaar FFector arbodienst
Judith raakt met deze zienswijze de kern van de beweging waar ondernemingen in mee zullen ‘moeten’. Het nieuwe organiseren pur sang. Deze visie en haar praktische methode betekent een revolutie in werken!

Roel vd Beek – Sr. Projectmanager Kamer van Koophandel
Genoeg reden om te veranderen, maar hoe?

“Maar hoe dan? We kunnen onze huidige systemen toch niet zomaar omver gooien”, “We willen de controle niet kwijtraken”. “Doen mensen dan echt wat ik wil als ik ze ruimte geef?” Ja er komt bij een verandering een hoop weerstand en angst kijken. Dat is logisch en het geeft niet. Echter door van binnenuit te veranderen kun je met kleine stappen een groots effect teweegbrengen! Zo kan iedereen gestaag wennen aan de verandering.

Ik reik graag samen met m’n team een stap voor stap methodiek aan die werkt! Een methodiek die voor ruimte, vertrouwen, flexibiliteit, ondernemerschap en authenticiteit zorgt. Voor meer begrip onderling én voor meer zelfkennis. Met als gevolg: gemotiveerde, effectieve, betrokken medewerkers en daarmee tevreden klanten én succesvolle zaken. Want medewerkers die energie krijgen uit hun werk, leveren betere resultaten!

Elke succesvolle verandering begint met een eerste stap

Elke verandering begint met een eerste stap. Start met ruimte geven.. Ontdek dat mensen – als je ze wat ruimte geeft – groeien, dat werkt voor henzelf én de organisatie! Mensen willen zichzelf altijd benutten, soms mag het alleen wat aangewakkerd worden.

Geef ruimte én mensen durven zichzelf te laten zien, met hun talenten én hun non-talenten. Het is een kwestie van beginnen. Met één kleine stap: een klein beetje openheid, een klein beetje vertrouwen; de motivatie & betrokkenheid volgt vanzelf, veel sneller dan je denkt! Zeker als mijn team en/of ik meehelp met de vuurtjes aansteken!


Hoe werkt dat concreet?

Wij zien de organisatie als de puzzel en de medewerkers als de puzzelstukjes! Zonder hen is er geen organisatie. Zij zijn je kapitaal! En mensen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen, om het beste uit zichzelf te halen! Daarom is het hoog tijd om vanuit je mensen zelf het werk te organiseren, vanuit hun natuurlijke talenten (de uitstulpingen) én non-talenten (de instulpingen)!

De ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ visie: Laat iedereen ophouden met taken waar ze geen energie van krijgen of minimaliseer ze. Dit zijn de taken die a) veel te lang duren, b) bakken met energie kosten c) geen goed resultaat kennen en d) waar geen verbetering in zit, hoeveel coaching of training je er ook tegenaan gooit. Je kunt het wel, maar je wil het liever niet. Je kent ze vast zelf ook wel?!

Die taken loslaten maakt dat mensen ruimte ervaren en dat talenten vrij kunnen komen. Want mensen houden niet op bij het hokje, ze hebben veel meer in hun mars. Laat mensen de natuurlijke talenten die ze wél bezitten benutten. Zorg dat ze energie krijgen van hun werk. Dat is de bedoeling, waarom heb je ze anders talenten tot je beschikking?!

In een eerste teamsessie van een dagdeel komen beiden boven tafel zodat je er mee aan de slag kunt met elkaar, want er is veel meer aanvulling op elkaar dan je nu weet! En door elkaar zo in z’n geheel te zien, ontstaat er meer verbinding en begrip voor elkaar, zodat de samenwerking soepeler verloopt.

Daarna krijgen jij en je team begeleiding om tot concretisering te komen. We bieden hiervoor een strippenkaart aan van 10 uur, te gebruiken hoe dat het beste past. Dit kan individuele begeleiding zijn bij het puzzelen of coaching of sparring, waar behoefte aan is. Natuurlijk adviseren we daarin.

Binnen 3-6 maanden volgt idealiter nog een teamsessie van een dagdeel om het geheel te laten beklijven, om tot door te voeren duurzame keuzes te leiden. De ervaring leert dat door de methodiek te herhalen, de keuzes makkelijker te maken zijn. En daarbij verdiept de teamspirit zich ook elke keer. Je leert elkaar steeds beter kennen.

Ook hierna is de strippenkaart voor verdere begeleiding nog verder in te vullen naar wens of te verlengen. Ook hierin adviseren we. Ons doel is echter de organisatie zo snel mogelijk zelfsturend maken hierin. We zijn geen consultancy-firma die onnodig een batterij mensen naar binnen schuift. Wij geloven juist in autonomie!


Deze methode werkt door op alle lagen van de organisatie, omdat een ieder aangesproken wordt op zijn/haar mens-zijn. Juist vanwege de simpelheid blijft de metafoor van het puzzelstukje hangen. Ook is het een praktisch instrument dat je direct kunt inzetten, je bestaande systemen en structuren kunnen overeind blijven! En het is zo doeltreffend, omdat je er morgen mee aan de slag kunt! En we laten je niet bungelen, we bieden graag een totaalconcept aan, zodat de verandering geborgd worden.

Dit is organisatieverandering van binnenuit!

Ga je mee op avontuur?

Kortom: het is nooit meer hetzelfde als ervoor, omdat ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ volkomen patroondoorbrekend werkt op een positieve manier! De openheid die iedereen heeft ervaren zorgt voor een totaal andere samenwerking, mensen stappen makkelijker op andere mensen af in plaats van functionarissen… En begrip maakt elke relatie soepeler!

Mocht je willen proeven aan deze visie en methode, bel mij voor één van onderstaande producten. In overleg met elkaar bespreken we hoe we samen jouw uitdaging(en) aanpakken. Hoe we ook reizen, het wordt een mooi avontuur. Ga je mee op reis?

Proeverij

Interactieve lezing

Teamsessie

Aanstekerstraining

Mijn kernteam dat met je meereist:


Ik breng beweging en een ‘het kan wél’ mindset. Mijn fundament: mensen willen zichzelf dolgraag laten zien en zichzelf benutten. Ze hebben alleen wat ruimte nodig! – Judith Webber – spreker


Als P&O manager en trainer/coach zie ik dat de veerkracht en vitaliteit van een organisatie ligt in de verbinding van mens, team en organisatie. Sterker worden door goed voor jezelf te zorgen – Suus Reep – trainer i.o.


Ik bruis als ik mensen help in beweging te komen om in werk en leven wat ze doen te laten samenvallen met wie ze zijn. Dat doe ik door liefdevol scherp te zijn en met veel gevoel voor timing. – Jiska van Leeuwen – trainerMensen raken, zodat ze in beweging komen: dat is mijn passie. En effectieve teams creëren door talenten bloot te leggen en de onderlinge samenwerking te optimaliseren. – Ariënne Groenewoud – trainer i.o.


Vanuit mijn enthousiasme en ontwikkelings-gerichtheid daag ik mensen uit stil te staan bij hun (non) talenten. Ik stimuleer daarmee aan het werk te gaan, zodat er ruimte ontstaat. Desnoods buiten de functiebeschrijving om. – Hilko de Boer – trainer


Uitnodigend, speels en liefdevol scherp begeleid ik mensen naar zelfkennis en zelfsturing met als doel: van binnen naar buiten te leven en werken. – Maroesja Teijgeler – trainer

Wat ervaringen:
In mijn team lagen een aantal zaken waarvan het nodig was om ze naar elkaar uit te spreken. Na een goeie voorbespreking met Judith besloten wij om een teamsessie te doen met een positieve insteek (‘Van hokjes naar puzzelstukjes’). Dit bracht een heel positieve sfeer in het team en er ontstond veel begrip naar elkaar. De teamsessie was daarom voor ons zeer geslaagd en een goed begin naar de nieuwe werkverdeling. Ook nu -maanden later – is de sfeer echt anders naar elkaar toe. Ik ben dik tevreden!

Huub Vaessen – Opleidingsmanager ROC Leeuwenborgh

Als je visueel ingesteld bent -zoals ik- is het een verademing om ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ te ZIEN, te ERVAREN en te laten BINNENKOMEN. Voor mij viel direct het kwartje (Wat zeg ik? Er vielen hele zakken geld!) toen ik mijn gedachten liet gaan over mijn eigen werkzaamheden, mijn talenten en het soms NIET (kunnen?) benutten daarvan, maar vooral ook de ‘gevechten’ met mijn ‘NON-talenten’, terwijl er iemand naast mij zit die deze zaken met liefde van mij overneemt. Hoe gemakkelijk kan het leven zijn…. ik wist het natuurlijk allemaal al wel, ik moest het alleen weer even ZIEN 😊. Dank je wel daarvoor Judith!

Anita Walraven – PR & Communicatie Stadhouders Hoveniers

Deze organisaties gingen je voor:Op Facebook
 • Wat voor sprankeltje laat jij achter als je ergens geweest bent? Wat voor energie verspreid jij? Hoe mooi is het als je je daar bewust van wordt, zoiets subtiels zou wel eens je grootste talent kunnen zijn. Dat wat totaal moeiteloos voor je is, sterker nog: wat je misschien amper kunt zien als talent omdat het zo vanzelfsprekend is...

 • Ik ben even zwaar onder de indruk. Ik stelde op LinkedIn een paar dagen geleden een voor totaal normale vraag en kijk dit... 61 reacties én meer dan 11.000 weergaven! Zou m’n vraag toch niet zo normaal zijn? Ben in elk geval blij verrast dat zoveel mensen antwoorden! Waar mag ik jou voor wakker maken?

 • Deze dame, 50 jaar en 11 jaar lang achter de kassa werkend, koos ervoor om haar droom achterna te gaan én hoe! Hoe inspirerend! Mijn boodschap: volg je dromen, je hebt ze niet voor niks én het is nooit maar dan ook nooit te laat! Je hebt elke dag de keuze!

  Customers at Tesco loved going through Mary Byrne’s checkout line. The middle-aged mom treated everyone to snippets of songs as she rang up their purchases. Mary’s voice was quite amazing and her family and friends encouraged her to try her luck on a televised talent show. But Mary had quit sing...

 • Hoppa, een mooi setje boeken vliegt vandaag naar een nieuwsgierige lezeres die zoveel goud in zich heeft en popelt om dat te delven! En ik popel met haar mee... Ben reuze benieuwd wat er na het lezen van alledrie m’n boeken al loskomt 🔥🔥🔥

 • “De kwetsbaarheidsparadox: er wordt zoveel van je verwacht dat je je kwetsbaar gaat voelen, de druk is enorm. Tegelijkertijd worden kwetsbaarheid en gevoelens op het werk niet erg op prijs gesteld. Het draait nu eenmaal om succes en resultaatgericht werken.” Dit is nou precies waar ik graag verandering in aan wil brengen met mijn werk, mijn passie, als spreker, schrijver en businesscoach! I ❤️ it! https://www.mt.nl/business/laat-eens-kwetsbare-kant-zien/544040

  Jezelf kwetsbaar opstellen past in de trend van ‘authentiek leiderschap’: jezelf durven zijn op de werkvloer. Leiders worden niet meer geacht een gepaste afstand te bewaren van hun medewerkers, openheid wordt juist aangemoedigd. Het heeft zeker voordelen, zo kunnen mensen betere en diepere verbi...

 • Wat is het toch uitdagend om je verlangens en behoeften uit te spreken. De angst voor afwijzing ervan ligt dan tenslotte op de loer... Maar... de vervulling ervan ook. Dat ervaar ik zelf dagelijks. Hoe meer ik uitspreek wat ik fijn zou vinden, hoe meer ik revies dat pontvang 😉 Wanna try?

 • Deze week weer aan de slag met... m’n favoriete onderwerp: Van hokjes naar puzzelstukjes in diverse vormen: coaching, aanvragen voor lezingen bespreken én schrijven! Yes!

 • Ja ja er vliegt weer een (gesigneerd) boek naar iemand toe... Nog meer #kiesenzekiezenjou energie in de wereld, love it!

 • Happy in de tuin. Heb wel wat werk-dingetjes te doen maar ik doe ze op m’n gemakkie. Geen haast. Geen druk. Ik heb alle tijd van de wereld!

 • Van de laatste zonnestralen aan het genieten op m’n dakterras. How sweet life can be ❤️ Geniet van de kleine dingen, want op een dag ontdek je dat de kleine dingen de grote dingen zijn!

 • Voor mij is goed voor mezelf zorgen een absolute voorwaarde om m’n waarde aan anderen te kunnen bieden, om te geven wat ik te geven heb. Voor mij zit dat hem in voldoende ontspanning inbouwen op m’n dag, dingen doen waar ik energie van krijg en zo min mogelijk dingen doen waar ik van leegloop, mezelf goed voeden, goed verzorgen en lekker bewegen, op een tempo dat bij me past op dat moment, ofwel naar m’n lijf luisteren. Hoe doe jij dat?

 • Kwetsbaar of raakbaar Als je jezelf laat zien, deelt wat er in je omgaat, laat je zowel je kracht als je raakbaarheid zien, is mijn mening. Je kracht omdat het heel stevig voelt om te delen wat er in je omgaat, als je voorbij het taboe gaat dat je lange tijd zelf erop had (en je dacht dat het om afwijzing van een ander ging). Daarmee open je. Er hoeft niets meer verborgen te worden en dat voelt krachtig. En je voelt je raakbaarheid omdat dat zo voelt, je voelt je raakbaar als je deelt wat er in je leeft. Het zou kunnen dat mensen er iets van vinden en ja dat voelt best een beetje spannend. Ik gebruik zelf trouwens liever het woord ‘raakbaarheid’ dan ‘kwetsbaarheid’, omdat daar het woord ‘kwetsbaar’ in zit en dit impliciet zegt dat je gekwetst kunt worden als je je kwetsbaar opstelt. In mijn ogen is dat een onnodige tegenhouder. Raakbaar zijn we sowieso als mens, ik vind het mooi om dat te erkennen. Dit kan zowel fijn voelen als pijnlijk. Het haalt de negatieve bijklank eraf, het oordeel.

 • Wat is het toch fijn om m’n eigen Drieluik uit Kies en ze kiezen jou te gebruiken om te (re)connecten. De drie vragen helpen je naar binnen te gaan, daar vind je vanzelf alle antwoorden namelijk. Hop: daar ben je weer! En als je dit dan ook nog met iemand samen doet, dan werkt het ook nog eens verbindend naar elkaar!

 • Hoe belangrijk vind jij jezelf, je wensen en behoeftes? Durf je jezelf op 1 te zetten?

 • Had je al gezien dat ik nu ook BOOST sessies aanbied? In 45 minuten krijg je me toch een dosis energie van onze interactie om precies dát te gaan doen wat je al lang van plan bent, maar... Hoppa! En het goeie nieuws is: ik heb nog een paar plekjes deze week, is ie voor jou? #voorjezelfkiezen #hetistijd #jijbentbelangrijk

 • Ik geef het grif toe: ik ben een wereldverbeteraar! En ja ook ik begin bij mezelf. Waar anders? * Ik leef m’n leven zo liefdevol mogelijk, liefdevol naar mezelf én anderen bedoel ik daarmee * Ik werk graag en alleen maar vanuit m’n passie en intrinsieke motivatie. Iets anders kan en wil ik niet meer, omdat dat niet goed voor mij is en ook niet voor de klant * Ik eet zoveel mogelijk puur eten, biologisch en Fair Trade en ik gooi nagenoeg nooit eten weg, ik vind het de kunst er creatief mee om te gaan * Ik verzorg mezelf zo goed mogelijk door goede producten te gebruiken (Miracles by Stella natuurlijk ;-)) en zoveel mogelijk te bewegen, dingen die ik leuk vind om te doen * Ik doe m’n best zoveel mogelijk aanwezig en aandachtig te zijn in wat ik doe en zeg, omdat dit verbinding geeft omdat het voortkomt uit verbinding met mezelf * Ik help mensen daar waar ik kan, door een luisterend oor te bieden, te spiegelen, m’n eigen verhaal te delen, wat er maar nodig is op dat moment. * Ik geef onvoorwaardelijk als ik iets geef. Ook al staat daar een prijs tegenover als ik dat als werk doe. Dat komt doordat ik m’n waarde ken en de ander er over het algemeen meer aan heeft als hij/zij in zichzelf investeert En jij? Wat doe jij om de wereld eem beetje mooier te maken?

 • Superleuk, ik werd benaderd door dit Vlaamse platform wat het echt helemaal anders doet in de sprekersmarkt. Ik hou d’r van: zo’n disruptive speler, daar verbind ik me graag aan! #rebels #tegendraads #andersdenkend #mindset #delen #spreker

  Speakersbase is the place where you can store and share your content, videos, pictures, slides, tweets, ... with your audience. It's your homebase as a speaker.

 • Had je al gezien dat ik m'n coachingsaanbod wat heb aangepast? Ik heb gemerkt dat ik de laatste tijd veel vlotter tot de kern kom en daarom bied ik nu ofwel 1 enkel boost-gesprek (wat een energie komt daar los) tot maximaal 3 gesprekken aan waarmee je echt een grote shift kunt maken! Wanneer ben ik nou jouw coach? * Heb je bijvoorbeeld niet helemaal helder wat je richting is en voel je je daardoor wat zwabberen? * Vind je het lastig om jezelf belangrijk te maken in je leven? * Heb je moeite met zichtbaarheid, jezelf laten zien? * Ken je je eigen waarde nog onvoldoende en geef je jezelf daardoor vaak weg? Surf dan naar purehuman.nl en neem contact met me op!

  Creëer beweging van binnenuit

 • Wist je dat al m'n boeken nagenoeg op zijn en je de laatste exemplaren bij mij kunt bestellen?

 • Wat een weg heb je soms af te leggen om te doen wat je móet doen. I know. Al was mijn moeder gelukkig een stuk liever voor me ❤️ Toch... hoe meer obstakels hoe sterker je wordt. Elk obstakel wordt zo een zegen op je pad. Zo zie ik het ook... kun je nagaan wat ik nog te doen heb hier 🤣🤣🤣

  Before coaching Presidents, Hollywood stars and millions more, his upbringing was anything but glamorous. Beaten and ridiculed, Tony Robbins overcame his hardships and conquered adversity through resilience and passion.

 • Kleine veranderingen - groots resultaat Ik heb zo de afgelopen tijd wat interne shifts gemaakt die nu leiden tot wat veranderingen. Want van binnen kan het dan wel al veranderd zijn, soms duurt het nog even voor je het in de wereld kunt zetten (of juist ermee kunt stoppen). De eerste keuze is dat ik heb besloten geen online programma's meer aan te bieden. Het is gewoon niet mijn vorm. Ik hou van live contact. Met elkaar werken. Elkaar zien. Elkaars energie voelen. Meters maken met elkaar. Commitment hebben naar elkaar. En voor mij gaat dat niet online. Dus ik stop ermee. En de 2e keuze is dat ik stop met lange coachtrajecten - in elk geval voor nu. Ik bied de komende tijd alleen losse boost-sessies aan (yes, wat een energie komt er dan los) of een serie van 3 sessies. Lekker efficiënt. Ik kan dat, dus ik doe het gewoon. Hoppa! Ik heb alles op de Facebook pagina en op m'n website aangepast en tada: hier is de nieuwe ik. Met een nieuwe foto én een nieuwe pagina-naam, gewoon mijn eigen naam. Waarom moeilijk doen met slogans en functienamen? Klaar ermee. Ik hou van simpel! Nu voelt m'n business weer helemaal congruent and I like it!


Op Twitter

© 2017 PureHuman - YourHosting Huisstijl:Dutch Design with Lemon         Foto's:Eef Ouwehand
Powered by WishList Member - Membership Software